Trainingen

Adem Training


Ademruimte voor meer ruimte in je leven, thuis en op je werk.

Roept je eigen adem je al een tijdje? Heb je het vermoeden dat je (nog meer) de kracht van je adem kan ontdekken? Heb je al eens een mooie adem ervaring meegemaakt die smaakt naar meer? Wil je meer steun, expressie of beweging in levensprocessen?

In alle gevallen ben je op de juiste plek bij deze 6 maanden commitment aan je eigen ademhaling. We gaan niet alleen allerlei ingangen en technieken uitproberen, we starten met iets dat vaak overgeslagen wordt: het erkennen en waarderen van de status quo: hoe je ademhaling nu is en wat de signaalfunctie van ademhalen is.

Samen met je adem (meer) leiding in je leven ervaren.

Inhoudelijk: Adem is Leven

De adem is een gereedschap dat je altijd bij je hebt.

Door de adem op een functionele manier te gebruiken krijg je de tools in handen om in uitdagende situaties op reis met je adem passende keuzes te maken voor jezelf en je omgeving.

Meer nog dan een gereedschap, is adem een ingang naar levensenergie.

Biologisch is ademhalen noodzakelijk, psychologisch kunnen we er in leren bestaan. In de ademhaling vertoeven. Of meer nog: via de ademhaling ervaren en rustig aan het bewustzijn laten ontvouwen. Verwonder je over wat volgt. Adem is bewustzijn.

Je gaat 3 maanden samen op reis en leert verschillende ademtechnieken en -visies.

 • Beproefde pranayama technieken uit de oude yoga traditie
 • Functioneel ademen geïnspireerd op de methode van Dixhoorn
 • Adem als stress regulator geïnspireerd op Wim Hof methode en Tibetaanse Tumo technieken zoals de verbonden ademhaling
 • Efficiënt ademen geïnspireerd op Buteyko techniek
 • Stemgebruik
 • Embodied Breathing

Een eerste stap is het bewust worden van je adem zoals die nu is. Je adempatronen leren kennen en ontdekken of er sprake is van een disfunctionele adem (= een manier van ademen die niet (meer) aansluit bij hoe je in het leven wil staan). Je adem als signaalfunctie leren kennen en waarop deze kan wijzen.

Dit krijgt in de training dus ook als eerste de aandacht. Van dit vertrekpunt reizen we verder in jouw eigen tempo. We ontdekken onderweg je ademruimte, flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen en ook (her)ontdek je je stem en hoe deze invloed heeft op jouw stress systeem en zenuwstelsel. En vooral wat passend is voor jou in dit moment, soms is dit overgave, zachtheid, openheid, of is er juist behoefte aan meer energie, helderheid of extase, bliss.

Waarom doe jij mee?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je deze training gaat volgen:

 • Je bent nieuwsgierig naar de rol van de adem in je leven;
 • Je bent al met de adem op reis en wilt hierin verder ontdekken;
 • Er is sprake van een onbalans in je leven (met wellicht disfunctionele adem) en wilt meer balans in je adem en leven brengen. (Bv met een geschiedenis van chronische hyperventilatie, stress, apneu, astmatische aandoening, long-covid, benauwdheid, burn out klachten);
 • Door een functionele adem, functioneer je ook beter. Daarom is het ook een uitstekende training voor preventie en re-integratie, of om gewoon nog beter te zijn in je werk. (dus met stressregulatie en in flow werken);
 • Je bent benieuwd of ademwerk van toegevoegde waarde is in je huidige werkveld, bijvoorbeeld in therapie werk, coaching, lichaamswerk, dans, yoga. Of in een leidinggevende functie;
 • Je wilt je ontwikkelen in bewustzijn.


Hoe ziet een traject van 6 maanden eruit?

De meeste pogingen om iets te veranderen die stranden bij een cognitief inzicht en bouwen niet aan nieuwe gewoontes. Duurzame verandering richting meer ademruimte & energie, veerkracht & vergroot bewustzijn vraagt om het aanleggen van neurologische verbindingen om nieuwe gezonde gewoontes te creëren met een consistente dagelijkse beoefening. Deze training is zo ontworpen om je hierin te ondersteunen.

We vragen een commitment tijdens de training. Dit betekent dat je een paar uur per week ruimte maakt voor de training & oefeningen. Dus elke dag bewust met de adem onderweg zijn. Om elkaar scherp en gemotiveerd te houden blijf je in contact met andere deelnemers in kleine inspiratiegroepen.

Door deze regelmatige beoefening zal je meer inspiratie & energie in alle aspecten van je leven ervaren.


Leermomenten:

 • 1 persoonlijke intake met ademanalyse (v.a. 1 mei 2024)
 • 6 dagdelen praktijk oefenen en theorie(1, 15 & 29 september, 13 & 27 oktober en 10 november 2024)
 • Adem oefeningen om dagelijks thuis mee door te gaan
 • 3 maanden begeleiding. Afsluitend reis je zelfstandig verder met je adem op basis van een ademplan. Hierbij ontvang je 3 maanden begeleiding zodat je jouw adem nog meer kan integreren in je dagelijkse leven. Of andersom: je dagelijkse leven integreert in je ademhaling (december – februari)
 • 1 dagdeel praktijk afsluiting, toetsing na 6 maanden integratie adem en je leven (gezamenlijk als groep te plannen in februari/maart 2025)

Doorbreek je patronen om vrijer te ademen en vrijer te kiezen. Wees met je adem bij wat er is en laat het leven door je heen stromen.

Jouw investering 

De kosten van deze training zijn € 750,-. (vrijgesteld van BTW)
De investering is voor de gehele opleiding inclusief lesmateriaal en koffie/thee en fruit tijdens de live bijeenkomsten.

Waar: 
Mudita Academie & YogaWillemstraat 15b in Eindhoven

Inschrijving

Voor de training kan er vergoeding zijn via je werkgever & als zzper kan je de investering als kosten aftrekken.

Meld je hier aan via de Mudita Academie.

Training Belichaamd Leiderschap

Met wijsheid van je lichaam
Ervaar je vrijheid vreedzaam
Met liefde in je hart
Ervaar je diepe kracht

Wil jij natuurlijke belichaamde keuzes maken die bij je passen, je innerlijke vrijheid ervaren en je waarden krachtig uitleven? In deze drie maanden Belichaamd Leiderschap ga je anders kijken naar je werk, je leven en je omgeving, vanuit jouw kern. Want, soms verborgen, achter het dagelijkse leven van regelen, gedachten, meningen en emotie, ben jij. 

Je diep thuis voelen in je lichaam en zo je plek innemen verandert alles, je zelfzorg en -waardering, communicatie, grenzen, intimiteit, werk, verbinding met de aarde én je leiderschap. En jij hebt dat al in je!

Vaak doen en denken we grotendeels in vaste patronen die ons niet altijd (meer) helpen. Embodiment brengt een wezenlijke verandering om keuzes te kunnen maken. Het brengt innerlijke vrijheid en leiderschap om je waarden te leven vanuit je lichaam & intuïtie. Zodat je kan brengen wat alleen jij als jij met jouw unieke kenmerken de wereld te bieden hebt, ook via je werk. 

Belichaamd Leiderschap Jana Yoga

Door enerzijds te ervaren en experimenteren (met verbinding en veiligheid als uitgangspunt), te leren luisteren naar het fluisteren van je lichaam (zenuwstelsel), te oefenen om niet al je gedachten en emoties te geloven, te leren spelen met ongemak en stress en anderzijds de theorie daarbij te nemen, kun je vollediger JA tegen werk en leven zeggen. Op een speelse manier zul je met je lijf in interactie, spiritualiteit, persoonlijke & professionele ontwikkeling zakken. Voor docenten, trainers en andere professionals die met mensen werken en graag meer vanuit het lichaam willen werken en voor ieder die zichzelf gunt het lichaam de weg te laten wijzen. 

Breng vooral nieuwsgierigheid mee en je speelse natuur wacht op je voor nieuwe (werk) kansen. Neem de leiding over je werk en leven!

Resultaten

 • Toegepaste neurowetenschappelijke & psychologische kennis
 • Inzicht in en raakvlakken tussen
  • Brede yogafilosofie
  • Positieve psychologie
  • Polyvagaal Theorie
  • Systemische wetmatigheden 
  • Groeimindset
  • Ritmes van de natuur (cyclisch leven) 
 • Diepe lichaamservaringen met impact op je dagelijkse leven en werk
 • Keuzevrijheid vanuit lichaamsbewustzijn
 • Tientallen belichaamde interventies 
 • Kortom: Alles om belichaamd leiderschap in de praktijk te brengen!

Praktisch 

 • 5 dagen opleiding live op locatie centrum Eindhoven inclusief lunch 
 • Individuele intake
 • Online aftrap met de groep met belichaamd huiswerk
 • Online debriefing met de groep 
 • Groep maximaal 12 personen 
 • Certificaat van deelname Belichaamd Leiderschap 

Mochten er live dagen niet door kunnen gaan, komt er een online alternatief.

Wanneer: Donderdagen 9.30u – 16u 

Investering: €1000,- (Ps. Er zijn mogelijkheden voor vergoeding via werkgever & als zzper kan je de investering als kosten aftrekken.)

Wanneer: najaar 2024 (zie pagina Training Belichaamd Leiderschap voor meer info)

Waar Mudita Academie, Willemstraat Eindhoven 

Belichaamd Leiderschap Modules
De theorie wordt per dag kort geïntroduceerd en die gaan we vooral samen uitdiepen door te ervaren. Thuis kun je met een hand-out verder studeren en je ontvangt suggesties voor belichaamde oefeningen in je dagelijkse leven. Je leert vanuit je lijfelijke ervaring die je daardoor ook door kan geven aan anderen. Haal dat wat je doet bruisen, tot rust brengt of met grote ogen laat kijken uit de training, de wijsheid van je lichaam en het leven zelf!

Module 1 Waardevol leven via jouw aangeboren geniale gekte
Je waarden en talenten in je lichaam herkennen en kunnen kiezen
Theorie GroeiMindset (Dweck)

Module 2 Vrienden worden met je zenuwstelsel
Veilig luisteren naar het fluisteren van je lichaam
Theorie: Polyvagaal (Porges)

Module 3 Emoties zijn energie in beweging
Moedig vóelen en je richting daaraan aflezen
Theorie: Positieve Psychologie en emotie navigatie

Module 4 Interactie: verbinding vol verwondering
Achterover leunen om vooruit te stappen in contact
Theorie: Systemische wetmatigheden & Interactie status

Module 5 Integratie en flow in je leven
Deel zijn van het geheel en moeiteloos kiezen wat de moeite waard is
Theorie: Cyclisch leven, flow & yoga filosofie

Super goed nieuws: je kan voor deze hele training persoonlijke subsidie aanvragen. Mail me voor meer informatie! 

Yoga Teacher Opleiding (deel 1 & 2)

Yoga Teacher Opleiding 

Jij wil groeien in de beproefde wetenschap en traditie van yoga en deze doorgeven. Je beseft al dat yoga meer is dan alleen de houdingen en wil je verdiepen in yoga als leefwijze. Je bent je bewust dat je door je eigen leraar te zijn je door kan geven wat je je eigen hebt gemaakt. Je bent niet bang voor een beetje persoonlijke ontwikkeling. Je wilt graag de diepte van yoga en de wijsheid van deze oude traditie in detail en het geheel ontdekken en leren toepassen in je dagelijkse leven alsook in je werk, al dan niet als yoga leraar.

Je kan rekenen op persoonlijke begeleiding waardoor je uitgedaagd & ondersteund wordt om jouw eigen pad te bewandelen op jouw eigen tijd en tempo. 

Je krijgt les en persoonlijke begeleiding van een leraar die een jaar lang intensief opgeleid is in India, naast vele opleidingen in Nederland en zal de traditionele wijsheid vanuit verschillende perspectieven meekrijgen. 

De nadruk van deel 1 – Persoonlijke ontwikkeling – van deze opleiding ligt op je eigen ont-wikkeling en je eigen leraar zijn. 

In deel 2 – Leraarschap – ligt de focus op het leraarschap en het doorgeven via voorleven van de yoga traditie.

Resultaten:

 • Je neemt kennis van de yoga filosofie, waaronder de Patanjali Yoga Sutra & Hatha Yoga teksten
 • Je doet anatomische en fysiologische kennis op m.b.t. de werking van yoga.
 • Je leert een groot scala van houdingen en bewegingen en leert deze op de juiste manier inzetten tijdens lesgeven. 
 • Je werkt aan je persoonlijk ontwikkeling aan de hand van de oude levenswijsheden van yoga en moderne wetenschap.
 • Je (her)ontdekt je waarden en hoe daar vanuit te leven & verder te groeien en kiest welke je wil doorgeven.
 • Je leert hoe je yoga als leefwijze kan integreren in het dagelijkse leven.
 • Je hebt de basis om uit yoga in brede zin, te kiezen wat voor wie passend is (in je yogalessen)
 • Je hebt een lerende houding ontwikkeld via je lichaam met de vele verschillende aspecten van yoga 
 • Je hebt ontdekt dat leraarschap betekent dat je altijd in ontwikkeling blijft
 • Je hebt de tools van deze opleiding je eigen gemaakt om verder te exploreren.

Inhoud programma:

Module 1 

 1. Leven met wijsheid – Yoga Filosofie
 1. Introductie yoga filosofie
 2. Patanjali Yoga Sutras
 3. Hatha Yoga teksten

Module 2 

 1. Leven in het lichaam – Anatomie & Fysiologie
 1. Introductie yoga anatomie & fysiologie
 2. De werking van asana, pranayama & meditatie

Module 3

 1. Waarde(n)vol leven – Persoonlijke ontwikkeling
 1. Yamas & Niyamas
 2. Ontdek je waarden
 3. Groei

Module 4

 1. Leven in verbinding – Welzijn
 1. Yoga als integratie
 2. Yoga & stress

Module 5

 1. Leven als voorbeeld – Leraarschap
 1. Eigen practice 
 2. Lesvoorbereiding 
 3. Kunst van lesgeven

Praktijk

 • Traditionele Yoga 
 • Hatha Yoga
 • Yin Yoga
 • Kriya Yoga
 • Ontspanningstechnieken
 • Surya Namaskar
 • Het achtvoudige pad
 • Shuddhi Kriya
 • Ademwerk
 • Mudras & Bandhas
 • Meditatietechnieken 

Over de trainer

Tim studeerde aan de Sporthogeschool, haalde in India zijn PG diploma in yoga (+1650 uur) en volgde in Nederland opleidingen in yoga, embodiment, meditatie, adem & ontspanning en personal training. Hij inspireert jong en oud hun potentieel te leven. Hij is fulltime met yoga bezig: geeft workshops, trainingen & retraites en is yogacoach, geeft yoga in sportscholen, in het park, aan dementerende ouderen en zorgverleners en is opleider van (student)docenten. Met zijn bevrijdende humor, verrassende invalshoeken en authentieke manier van yoga in breedste zin doorgeven, nodigt hij uit tot (innerlijke) beweging en stilte om je vrij te voelen.

Praktisch:

Deze jaaropleiding bestaat uit 5 modules.

studiebelasting +/- 60-80 uur per module (los van je dagelijkse practice) en afhankelijk hoeveel tijd je wil investeren voor groei & ontwikkeling.

Opzet van elke module:

 • 4x dagdeel praktijk uren op locatie 
 • 4x huiswerkopdrachten per e-mail 

Mochten er live dagen niet door kunnen gaan dan komt er een alternatief online.

Investering thuis per week

 • Elke dag op de mat (7 uur)
 • Zelfstudie (5 uur)

Extra onderdelen:

 • 2 Yoga Specials (5 uur):
  • Tratak
  • Yoga nidra
 • Praktijk & Stage Opdrachten (20 uur)
 • Eindopdracht & Presentatie (20 uur)

Wanneer:

De praktijk contacturen zullen in principe in de weekenden in de ochtend gepland worden. In overleg met de groep kan hiervan afgeweken worden. 

Waar: 

Mudita Academie & Yoga, Willemstraat 15b in Eindhoven

Investering

€3150,- (vrijgesteld van BTW)

De investering is voor de gehele opleiding inclusief het hele programma, lesmateriaal, koffie/thee en fruit tijdens de live bijeenkomsten, deelname aan 2 yogaspecials en persoonlijke begeleiding gedurende de hele opleiding.

Deel 1 €1575,- 10 dagdelen & persoonlijke begeleiding bij je zelfstudie opdrachten en eigen practice.

Deel 2 €1575,- 10 dagdelen & persoonlijke begeleiding bij je zelfstudie opdrachten en eigen practice.

Groepsgrootte: maximaal 5. Hierdoor is persoonlijke begeleiding mogelijk door de lessen mede aan jouw leerbehoefte aan te passen.


Over de trainers 

Tim studeerde aan de Sporthogeschool, haalde in India zijn PG diploma in yoga (+1650 uur) en volgde in Nederland opleidingen in embodiment, meditatie, adem & ontspanning en personal training. Hij inspireert jong en oud hun potentieel te leven. Van workshops naar yogacoach, van yoga in sportscholen, in het park, tot yoga met dementerende ouderen en zorgverleners en opleider van (student)docenten. Met zijn bevrijdende humor, verrassende invalshoeken en authentieke manier van yoga in breedste zin doorgeven, nodigt hij uit tot (innerlijke) beweging en stilte om je vrij te voelen. Trainer bij: Opleiding Adem Training, Training Belichaamd Leiderschap, Yoga Teacher Opleiding & Individuele Training Persoonlijk Leiderschap.

Monike is een een reiziger in alle opzichten en een ontregelaar. Ze werkte 10 jaar als social worker en werkt de laatste jaren als reisagent in belichaming – bij rouw, stress en zingevingsvragen, naar speels bezield leven. Yogadocent (opgeleid in India), systemisch begeleider en vakspecialist playfulness. Met compassie, lef en menselijk inzicht zorgt ze voor kalme of speelse openheid en vertrouwen waaruit de ander kan zijn & groeien in de eigen (werk)richting. Trainer bij: Training Belichaamd Leiderschap & Individuele Training Persoonlijk Leiderschap.

Samen leefden ze met hun twee geweldige meiden een jaar in India en bieden ze workshops, korte en lange retraites en opleidingen in embodiment en bewustzijn.