Over Jana Yoga

“Met zijn bevrijdende humor, verrassende invalshoeken en authentieke manier van yoga in breedste zin doorgeven, nodigt hij uit tot (innerlijke) beweging en stilte om je vrij te voelen.“

Zo wil ik best herinnerd worden.. Ik ben Tim Walraven, een yoga sadhaka op reis. Ik deed Sport Hogeschool, studeerde ruim 2000 uur als yogadocent en nodig uit om bewuster te leven door yoga beoefening. Met gezin vertrok ik in 2017 om een jaar te leven in het land van Yoga: India, en studeerde aan de KaivalyaDhama Yoga Universiteit. Met deze ervaringen breng ik ruimte, helderheid en zelfbewustzijn mee. Ik nodig je uit om je natuurlijke balans in beweging en stilte te ontdekken. Om naar binnen te keren en met je innerlijke kracht naar buiten te komen. We zijn hier om onze potentie ten volle te leven. Vrij in verbinding. Ik daag mezelf en jou uit deze grote gedachte handen en voeten te geven in het dagelijkse.

Via Jana Yoga ben ik te boeken voor Personal Yoga, ademtraining, embodiment, yoga & meditatie. Ik verzorg een Yoga Teacher Training opleiding voor mensen die meer verdieping willen. Ook train ik leerkrachten basisonderwijs en medewerkers ouderenzorg om yoga toe te passen in hun vak. Daarnaast bied ik wekelijks ruim 15 (verschillende soorten) yogalessen.

Het is mijn passie om les te geven, te delen met anderen en te luisteren. Het is tijd om anderen te helpen en te begeleiden op hun pad van zelfrealisatie, niet zweverig maar ‘down to earth’. Kijk wie je bent, wat je kan worden en daar voorbij.

Tim Walraven Jana Yoga Eindhoven

“Nothing in the world can purify as powerfully as wisdom practiced in Yoga, you will find this wisdom within yourself.”
– B. G. 4.38

Professioneel

Ik ben altijd in beweging geweest. Wat mij raakt in yoga is het samenkomen van het praktisch in beweging zijn en spiritualiteit.

Dit kwam nog meer tot leven binnen de Indiase oude rijke cultuur, waar ik intensief (1650+ uren) heb gestudeerd en mijn Post Graduate Diploma in Yoga Education heb behaald aan de beroemde Kaivalyadham Yoga Universiteit met zeer ervaren leraren in een inspirerende ashram ‘waar yoga traditie en wetenschap elkaar ontmoeten’.

Naast deze intensieve opleiding, volgde ik specifieke yoga workshops en was ik in India als volgt actief:

 • Initieerde en gaf Yoga aan kinderen (5-14 jaar) uit de armere dorpen, locatie Kaivalyadham
 • Gaf yogalessen aan ‘special needs’ children op een school in de stad
 • Reisde naar Tamil Nadu (Zuid-India) voor meer opleiding en symposia rondom yoga voor kinderen en yoga als therapie in ziekenhuizen
 • Co-organiseerde en was trainer bij een training voor leraren in het speciaal onderwijs
 • Verzorgde een workshop voor leraren en yogadocenten ‘How to teach yoga to children
 • Haalde het externe theorie en praktijk examen ‘Level 2 Yoga Teacher’ vanuit het Indiase ministerie gecertificeerd om in India en de rest van de wereld yoga te geven.

In Nederland volgde ik meerdere opleidingen en bijscholingen:

 • Adem en Ontspanningstherapie Methode van Dixhoorn
 • Meditatie Opleiding
 • Embodied Yoga Teacher Training
 • Bijscholing Anatomie & Fysiologie
 • Personal Training

Ik ont-wikkel en leer steeds bij. Het valt me telkens op hoe nieuwe inzichten en methodes ondersteunend zijn voor de eeuwenoude wijsheden zoals uit de yoga filosofie. Ik breng deze graag samen in de praktijk.

What’s in the name?

Jana, de naam van een rivier op aarde.

Jana is de naam van onze oudste dochter. Ik draag Jana Yoga op aan haar. De geboorte van een nieuw begin. Toen ik Jana voor de eerste keer in mijn armen vasthield, viel alles in één seconde op zijn plek.

Haar ziel legde alles in mij bloot. Haar energie stroomde door mij heen.

In het hindi betekent ‘Jana’ ‘ga’. Ga op je pad. Zoals de stroom van een rivier, als de flow in het leven. Yoga helpt je het leven meer in een flow te ervaren, zowel fysiek als mentaal. De rivier Jana bevriest in de winter zo diep, dat het gebruikt wordt als enige weg in een bar gebied. De Jana werkt als de verbinding tussen afgelegen plaatsen. Zo kan yoga in barre tijden, van ziekte, blessures, of uitputting een weg van houvast zijn: steeds weer de verbinding in jezelf hervinden.