Adem Training


Ademruimte voor meer ruimte in je leven, thuis en op je werk.

Roept je eigen adem je al een tijdje? Heb je het vermoeden dat je (nog meer) de kracht van je adem kan ontdekken? Heb je al eens een mooie adem ervaring meegemaakt die smaakt naar meer? Wil je meer steun, expressie of beweging in levensprocessen?

In alle gevallen ben je op de juiste plek bij deze 6 maanden commitment aan je eigen ademhaling. We gaan niet alleen allerlei ingangen en technieken uitproberen, we starten met iets dat vaak overgeslagen wordt: het erkennen en waarderen van de status quo: hoe je ademhaling nu is en wat de signaalfunctie van ademhalen is.

Samen met je adem (meer) leiding in je leven ervaren.

Inhoudelijk: Adem is Leven

De adem is een gereedschap dat je altijd bij je hebt.

Door de adem op een functionele manier te gebruiken krijg je de tools in handen om in uitdagende situaties op reis met je adem passende keuzes te maken voor jezelf en je omgeving.

Meer nog dan een gereedschap, is adem een ingang naar levensenergie.

Biologisch is ademhalen noodzakelijk, psychologisch kunnen we er in leren bestaan. In de ademhaling vertoeven. Of meer nog: via de ademhaling ervaren en rustig aan het bewustzijn laten ontvouwen. Verwonder je over wat volgt. Adem is bewustzijn.

Je gaat 3 maanden samen op reis en leert verschillende ademtechnieken en -visies.

 • Beproefde pranayama technieken uit de oude yoga traditie
 • Functioneel ademen geïnspireerd op de methode van Dixhoorn
 • Adem als stress regulator geïnspireerd op Wim Hof methode en Tibetaanse Tumo technieken zoals de verbonden ademhaling
 • Efficiënt ademen geïnspireerd op Buteyko techniek
 • Stemgebruik
 • Embodied Breathing

Een eerste stap is het bewust worden van je adem zoals die nu is. Je adempatronen leren kennen en ontdekken of er sprake is van een disfunctionele adem (= een manier van ademen die niet (meer) aansluit bij hoe je in het leven wil staan). Je adem als signaalfunctie leren kennen en waarop deze kan wijzen.

Dit krijgt in de training dus ook als eerste de aandacht. Van dit vertrekpunt reizen we verder in jouw eigen tempo. We ontdekken onderweg je ademruimte, flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen en ook (her)ontdek je je stem en hoe deze invloed heeft op jouw stress systeem en zenuwstelsel. En vooral wat passend is voor jou in dit moment, soms is dit overgave, zachtheid, openheid, of is er juist behoefte aan meer energie, helderheid of extase, bliss.

Waarom doe jij mee?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je deze training gaat volgen:

 • Je bent nieuwsgierig naar de rol van de adem in je leven;
 • Je bent al met de adem op reis en wilt hierin verder ontdekken;
 • Er is sprake van een onbalans in je leven (met wellicht disfunctionele adem) en wilt meer balans in je adem en leven brengen. (Bv met een geschiedenis van chronische hyperventilatie, stress, apneu, astmatische aandoening, long-covid, benauwdheid, burn out klachten);
 • Door een functionele adem, functioneer je ook beter. Daarom is het ook een uitstekende training voor preventie en re-integratie, of om gewoon nog beter te zijn in je werk. (dus met stressregulatie en in flow werken);
 • Je bent benieuwd of ademwerk van toegevoegde waarde is in je huidige werkveld, bijvoorbeeld in therapie werk, coaching, lichaamswerk, dans, yoga. Of in een leidinggevende functie;
 • Je wilt je ontwikkelen in bewustzijn.


Hoe ziet een traject van 6 maanden eruit?

De meeste pogingen om iets te veranderen die stranden bij een cognitief inzicht en bouwen niet aan nieuwe gewoontes. Duurzame verandering richting meer ademruimte & energie, veerkracht & vergroot bewustzijn vraagt om het aanleggen van neurologische verbindingen om nieuwe gezonde gewoontes te creëren met een consistente dagelijkse beoefening. Deze training is zo ontworpen om je hierin te ondersteunen.

We vragen een commitment tijdens de training. Dit betekent dat je een paar uur per week ruimte maakt voor de training & oefeningen. Dus elke dag bewust met de adem onderweg zijn. Om elkaar scherp en gemotiveerd te houden blijf je in contact met andere deelnemers in kleine inspiratiegroepen.

Door deze regelmatige beoefening zal je meer inspiratie & energie in alle aspecten van je leven ervaren.


Leermomenten:

 • 1 persoonlijke intake met ademanalyse
 • 6 dagdelen op zondag praktijk oefenen en theorie(1, 15 & 29 september, 13 & 27 oktober en 10 november)
 • Adem oefeningen om dagelijks thuis mee door te gaan
 • 3 maanden begeleiding. Afsluitend reis je zelfstandig verder met je adem op basis van een ademplan. Hierbij ontvang je 3 maanden begeleiding zodat je jouw adem nog meer kan integreren in je dagelijkse leven. Of andersom: je dagelijkse leven integreert in je ademhaling (december 2024 – februari 2025)
 • 1 dagdeel praktijk afsluiting, na 6 maanden integratie adem en je leven (gezamenlijk als groep te plannen in februari/maart 2025)

Doorbreek je patronen om vrijer te ademen en vrijer te kiezen. Wees met je adem bij wat er is en laat het leven door je heen stromen.

Jouw investering 

De kosten van deze training zijn € 750,-. (vrijgesteld van BTW)
De investering is voor de gehele opleiding inclusief lesmateriaal en koffie/thee en fruit tijdens de live bijeenkomsten.

Waar: 
Mudita Academie & YogaWillemstraat 15b in Eindhoven

Inschrijving

Voor de training kan er een vergoeding zijn via je werkgever & als zzper kan je de investering als kosten aftrekken.

Meld je hier aan via de Mudita Academie.